У Броварах лікуватимуть рак шлунку: є обладнання та спеціалісти

У Броварах лікуватимуть рак шлунку: є обладнання та спеціалісти

У Броварах в амбулаторії діагностуватимуть рак шлунку. Для цього є необхідне обладнання, а у вторинній ланці – спеціалісти, щоб проводити операції та лікування. Необхідна ліцензія для провадження діяльності. Нині броварський відділ охорони здоров’я збирає документи для НСЗУ, щоб отримати онкопакет, який компенсуватиметься з держави.

Про це пише «Трибуна-Бровари».

«Одна з головних причин смертності від онкології – пізня діагностика. Тепер діагностування і лікування онкології можна буде проводити і в Броварах. Це однозначно збільшить ефективність лікування та знизить смертність від складної хвороби. Серед чоловіків найрозповсюдженіша онкологія – шлунково-кишкового тракту», – зазначила Ніна Хорошаєва, начальниця відділу охорони здоров’я Броварської міськради.

Для діагностування потрібно зробити фіброгастроскопію. Проте ця послуга дорогокоштуюча. Найближчим часом у Броварах з’явиться необхідне обладнання – фіброгастроскоп. Діагностика проводитиметься в амбулаторії № 2.

Для того, щоб діагностика і лікування онкології для громадян були безплатними і в той час не навантажували місцевий бюджет, НСЗУ має ці витрати компенсувати. Для цього місту необхідно отримати від НСЗУ «пакет».

Цей «пакет» Бровари отримають тільки, якщо зможуть довести НСЗУ, що в Броварах зможуть лікувати рак шлунково-кишкового тракту. Основні умови НСЗУ для надання компенсацій за лікування онкохворих:

  • наявність вузькопрофільних спеціалістів;
  • ліжкомісце в стаціонарі;
  • обладнання для діагностики в амбулаторії;
  • обладнання для оперування у вторинній ланці;
  • умови для реабілітації післяопераційних хворих.

«У нас вже є все необхідне: нове обладнання в первинній ланці, обладнання для операцій у броварській лікарні, відділення реабілітації. Але головне – в нас з’явилися вузькопрофільні лікарі. Тепер у нас є свій онкохірург, нейрохірург, ще кілька спеціалістів. До цього вони працювали в Києві, я їх всіх знаю, але Бровари їх привабили більше», – повідомила Ніна Хорошаєва.

Наразі місто вже майже зібрало документи, щоб отримувати від НСЗУ три пакети компенсації: на операції онкології ШКТ, на паліативне лікування (хіміотерапію) та на реабілітацію після всіх видів операцій. Ці документи подаються в електронному вигляді. НСЗУ поки що не відкрило «вікно» для приймання заяв. У відділі охорони здоров’я сподіваються, що прийом документів почнеться в березні-квітні.

Підписуйтесь на НАВКОЛО в Фейсбук

Оперативні та новини з усіх куточків великої Київщини. Вчасно і чесно

Останні новини