На Київщині будуватимуть нові будинки з відходів зруйнованих багатоповерхівок

З відходів зруйнованих під час боїв багатоповерхівок у Гостомелі на Київщині планують будувати нові будинки. 

Про це пише Texty.org.

Французи пропонують повторно використовувати будівельне сміття за технологією, відпрацьованою в Бейруті, де відбудовували порт після вибуху у 2020 році. Вперше її почали застосовувати в Гостомелі від Києвом.

"У Гостомелі біля військової частини французька компанія демонтувала чотири зруйновані росіянами будинки на три і п’ять поверхів. Будівельне сміття розібрали на фракції: залізобетон, цегла, метал, пластик, дерево, скло, азбест. Залізобетон і цеглу подрібнили. Їх використають при будівництві нового житла. Азбест, шкідливий для людей і довкілля, запакували й вивезли на окремий полігон, де його зберігають", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що демонтаж зруйнованих багатоповерхівок почали 23 січня 2023 року. За вісім тижнів 20 працівників будівельної компанії розібрали й переробили всі чотири будинки. Розбирали вручну й за допомогою техніки, кранів. Із чотирьох будинків вийшло 15 тис. тонн будівельного сміття.

Зазначається, що зразки матеріалів відправляли на аналізи, щоб розуміти, де потім можна використовувати їх повторно. Згідно з результатами, із цього сміття можна виробляти бетон хорошої якості. Залишки цеглин підуть на заливку котлованів. Найдрібнішу фракцію будуть додавати в бетон. Це не здешевлює будівництво, але розв’язує проблеми мільярдів тон будівельного сміття, яке нікуди дівати.

"Зараз благодійний фонд «Стійка Україна» на етапі отримання дозволів на будівництво будинків у Гостомелі. На відбудову саме чотирьох багатоквартирних будинків потрібно від 15 млн до 30 млн євро. Початковий етап – знесення будинків – фінансував французький уряд. Зараз шукають донорів і шляхи освоєння коштів", - додали в джерелі. 

Підписуйтесь на НАВКОЛО в Фейсбук та Telegram

Оперативні новини з усіх куточків великої Київщини

Останні новини