У Переяславі госпіталізували чоловіка з підозрою на ботулізм

У Переяславі госпіталізували чоловіка з підозрою на ботулізм

До переяславської лікарні днями госпіталізували чоловіка з підозрою на ботулізм. Поки що діагноз не підтверджений, але ситуація викликає занепокоєння в лікарів санепідслужби, оскільки такого захворювання в регіоні не реєструвалося вже декілька останніх років.

Про це повідомив санітарний лікар Бориспільської районної філії санепідстанції Микола Носаченко, інформує Переяслав City.

З його слів, на Переяславщині це вже другий випадок з початку осені.

"На щастя лікарі змогли врятувати життя 20-річному переяславцю, у якого раніше цей тяжкий діагноз підтвердився. Потерпілий довго перебував у відділенні інтенсивної терапії та в інфекційному відділенні. З лікарні на подальшу реабілітацію виписався тільки 13 грудня. А потрапив туди 8 листопада. Його госпіталізували після того, як він поїв власноруч приготовленої в’яленої риби. На щастя, тоді більше ніхто, окрім цього чоловіка, заражену рибу не куштував", - інформує джерело. 

Тож Микола Носаченко радить бути дуже уважним і обережним, добре зважити всі ризики перед тим, як вживати продукти, які можуть стати причиною тяжкого отруєння.

Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасно надана меддопомога може призвести до смерті.

Які причини:

  • вживання продуктів, де міститься збудник ботулізму: різні копченості, в’ялена та сушена риба, грибні, м’ясні, рибні саморобні консерви і навіть овочеві та фруктові закрутки, приготовлені з порушенням технології;
  • збудник розвивається в безкисневому середовищі в герметично закритих консервах особливо при кімнатній температурі.

Як виявити:

  • запідозрити зараженітоксином продукти складно, бо вони зберігають якісний зовнішній вигляд, смак і запах не змінюються.

Ознаки отруєння:

  • порушення зору, «сітка» перед очима, двоїння, слабкість, головний біль, запаморочення, пізніше утрудняється ковтання, мова, дихання;
  • якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру.

Підписуйтесь на НАВКОЛО в Фейсбук

Оперативні та головні новини з усіх куточків великої Київщини. Вчасно і чесно!

Останні новини