Новий правитель "Київоблгазу" Чернишов: чому вигідно і надалі працювати з людьми Фірташа

Не так давно монополіст із постачання газу для жителів столичного регіону "Київоблгаз", який багато років входив у газову імперію олігарха Дмитра Фірташа, став власністю держави. Хоча це цілком логічно назвати поверненням вкраденого в народу України за часів Януковича. "Київоблгаз" був свого роду "терористом" – відключав бізнес та звичайних абонентів через видумані борги, вимагав хабарі за підключення до мережі, шантажував владу зривом опалювального сезону. Але попри зміну вивіски підходи у компанії лишилися ті самі. "Моя Київщина" дослідила, чому в "Київоблгазі" нічого не змінюється навіть після того, як він знову став державним.

За повідомленням від українських ЗМІ, національний оператор газорозподільних мереж НАК "Нафтогаз України" від початку вересня 2023 року почав контролювати облгази Київщини, Житомирщини та Львівщини. За словами очільника держкомпанії Олексія Чернишова, до кінця року НАК встановить контроль над 26-ма облгазами, переважна більшість яких належать підсанкційному проросійському олігарху Дмитру Фірташу. Про те, як державні облгази (зокрема, і "Київоблгаз") свого часу стали приватним бізнесом Фірташа, читайте в матеріалі:

На початку повномасштабного вторгнення журналісти порталу "Моя Київщина" аргументовано нагадували владі, що майже всі газмережі України належать Фірташу, якого небезпідставно називали кремлівською маріонеткою, що становить величезну проблему в контексті державної безпеки. На жаль, тоді владна верхівка не зробила серйозних кроків у цьому напрямку, і лише через півтора роки від початку великої війни почалися націоналізації вкраденого в українців майна…

Про шантаж влади, бізнесу та простих людей співробітниками "Київоблгазу" журналісти "Моєї Київщини" писали чимало: було опубліковані десятки статей, які викликали серйозний резонанс серед громадянського суспільства. Але органи влади лише розводили руками.

Нагадаємо, що наприкінці вересня 2020 року мешканці більше як 30 будинків котеджного містечка "Грін-таун" поблизу Василькова в опалювальний період залишилися без блакитного палива. Тоді повертати подачу палива до будинків громадян довелося в судовому порядку. Не менш зухвала історія відключення від газопостачання відбулася з родиною в селі Тарасівка, що під Києвом: газовики нахабно вдерлись до помешкання під приводом перевірки газової безпеки, а натомість відрізали домогосподарство від газопостачання, навіть не складаючи при цьому акт відключення.

Через публічний розголос історії про свавілля працівників філії "Київоблгазу" в Білоцерківському районі жителька селища Володарка нажила нову проблему. Пенсіонерка запитала у місцевій спільноті як вирішити проблему з газовою службою, працівники якої методично витягували з неї гроші під різними приводами, натомість отримала... відключення. Детально про цю історію читайте в матеріалі:

Скандали були і в Приірпінні. Активісти звинувачували "Київоблгаз" у змові з представниками партії ексмера Ірпеня Володимира Карплюка "Нові обличчя" та ТОВ "Укропт Мастер-Енерго", які в 2017 році морили холодом мешканців селища Коцюбинське та ставили умови тодішній владі щодо сплати боргів приватної компанії за рахунок місцевого бюджету, хоча громада відсудила в цієї компанії котельні й тепломережі.

Зауважимо, що АТ "Київоблгаз" із 2016 року керував сумнозвісний Дмитро Дронов. Він - колишній член "Партії регіонів", який у 2015 році невдало балотувався в депутати Київської облради від згаданої вище партії "Нові обличчя". Звернемо увагу, що в 2019 році його брат Сергій Дронов, попри шалені ресурси облгазу, бездарно програв вибори до Верховної Ради на окрузі №94 (Обухів, Васильків).

Правоохоронці встановили схему обкрадання держави облгазами Фірташа в різних регіонах України, зокрема й на Київщині. За даними слідства, особисто Фірташ організував схему несанкціонованого відбору газу з ГТС України: посадовці підконтрольних олігарху облгазів розкрадали понад 70% коштів, що передбачалися на закупівлю газу, а блакитне паливо крали з державної труби. Загальна сума збитків від такої бізнес-схеми протягом 2016-2022 років оцінена у понад 18 млрд грн. Незмінним керівником "Київоблгазу" з 2016 по 2022 рік був Дмитро Дронов, який, цілком імовірно, також міг бути причетним до цієї гучної історії. Зауважимо, що в офісах "Київоблгазу" за даною стравою також проводилися обшуки, але офіційних звинувачень у публічному просторі щодо їх результатів не було.

Незадовго до повномасштабного вторгнення Дронова відсторонили від виконання службових обов’язків через брудні схеми, тому він перед звільненням вирішив потягнути час – взяв щорічну відпустку. На момент початку повномасштабного вторгнення він перебував закордоном, а в Україну закінчення відпустки не повернувся. Чомусь він вирішив, що підприємство критичної інфраструктури мало припинити роботу через початок бойових дій. Хоча наглядова рада "Київоблгазу" від Дронова позбулася, але не все так просто: у когось з’явилася геніальна ідея обставити все так, ніби Дронов цілий рік чекав виклику на роботу, а не дочекавшись – подав судовий позов.

За даними видання Fraza.com, у лютому 2023 року адвокат Дронова звертається в його інтересах до суду з позовом про скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді та стягнення з товариства понад 2,5 млн грн компенсації за вимушений прогул. Розгляд справи по суті призначений на 26 жовтня 2023 року у Києво-Святошинському районному суді Київської області. Так що теоретично менеджер Фірташа ще може повернутися.

І це при тому, що за інформації інсайдерських джерел, Дронов й зараз контролює нинішнього керівника компанії Павла Попова, який жодного самостійного рішення фактично не приймає. За вказівками Дронова досі відбувається повний кадровий контроль: від призначення чи звільнення прибиральниці до топ-менеджерів. Ключовою вимогою прийняття на роботу нібито є приналежність до його старої команди.

Директором з безпеки "Київоблгазу" залишається скандальний Ігор Мозоль. Нагадаємо, що у квітні цього року профспілка "Київоблгазу" звинуватила Мозоля у тиску на працівників та незаконних звільненнях. Мозоль - цінний кадр команди Дронова, адже має зв’язки з правоохоронцями. Свого часу він був співробітником Управління боротьби з організованою злочинністю Києва та області, очолював відділ протидії̈ злочинам у бюджетній сфері УЗЕ в місті Києві. Наші джерела у правоохоронних органах повідомили, що його в 2015 році прогнали з органів за не надто велику чистоплотність. Детальніше про діяльність Мозоля та його родини, читайте в матеріалі:

Усе буде по-старому: чому Мозоль не зацікавлений у реформі "Київоблгазу"

Зважаючи на інформацію про контроль кадрової політики Дроновим стає зрозуміло, чому на посаду заступника начальника з фінансово-економічних питань Білоцерківського відділення АТ "Київоблгаз" призначено Людмилу Мерзлюк, яку нещодавно звільнили з посади голови Білоцерківської РДА через неналежний стан укриттів. До слова, чоловік Людмили Мерзлюк - Сергій - наразі обіймає посаду заступника начальника Білоцерківського управління поліції. Імовірно, саме зв’язки Мерзлюка з Мозолем сприяли призначенню жінки на посаду. Цікаво, що в тому ж Білоцерківському відділенні АТ "Київоблгаз" працює такий собі В’ячеслав Місійко, який, за даними видання, "кошмарить" людей та заробляє на шалені кошти газифікації. Зауважимо, що Місійка та родину Мерзлюків крім облгазу поєднує й нинішній секретар Білоцерківської міськради Дмитро Киришун, більше відомий як агротітушка та місцевий бандит. Про новоспечену команду Киришуна читайте в матеріалі "Моєї Київщини":

У Білій Церкві ширяться розмови про те, що для Киришуна можливість впливу на газову сферу – терор конкурентів та героїчне вирішення штучно створених проблем, як елемент піару перед майбутніми виборами, що можуть відбутися вже наступної весни.

Але варто повернутися до НАК "Нафтогазу", який зараз за законом контролює всі процеси у нині державному "Київоблгазі". Якщо в персоналіях, то керує всім процесом ексголова Київської ОДА, а нині керівник НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов. У його команді в НАКу працює ще один ексголова Київської ОДА Василь Володін, який є вірним помічником Чернишова, і усюди працює разом з ним. Власне, про те, що Володін водить дружбу з вище згаданою родиною Мерзлюків, у Білій Церкві говорять давно.

Протягом багатьох років до голів КОДА, та й Чернишова зокрема, неодноразово зверталися громадяни із проханням вирішити проблеми з облгазом, зокрема шантажем та незаконними відключеннями. Але завжди звучала відповідь, що "Київоблгаз" – приватна компанія, а отже влада ніяк не може на неї вплинути.

З огляду на те, що такі ж самі дронови, мозолі та місійки є типовими представниками в усіх облгазах Фірташа, які до кінця року мають стати державними, існує серйозний ризик, що вони залишаться у системі й будуть продовжувати свою діяльність. Але вже під прикриттям держави.

Поки ж спостерігаючи за тим, що відбувається в уже державному "Київоблгазі" складається стійке враження, що керівництву НАК "Нафтогазу" абсолютно не хочеться займатися своєю безпосередньою роботою. А саме - очисткою авгієвих стаєнь від фірташевських кадрів… 

Автор: Анатолій Тихий

Джерело: Моя Київщина

Підписуйтесь на НАВКОЛО в Фейсбук та Telegram

Оперативні новини з усіх куточків великої Київщини

Останні новини