Японці вивели курей, які несуть гіпоалергенні яйця

Японці вивели курей, які несуть гіпоалергенні яйця

Японські дослідники генетично модифікували курей, щоб отримати яйця, які не викликають алергії.

Про це пише agroportal.ua.

Найчастіше алергічна реакція виникає на білки, що містяться в яєчному білку — овальбумін (OVA) або овомукоїд (OVM), повідомляє Medical News Today.

Науковцям Хіросімського університету вдалось позбутись алергенного білка овомукоїду з яєць, змінивши гени деяких курей. 

У дослідженні використовувалися активаторні ефекторні нуклеази, подібні до активаторів транскрипції (TALEN), — це білки, які допомагають змінювати ДНК. Вчені видалили ген овомукоїду у двох порід курей і перевірили отримані яйця на безпеку.

Виявилося, що яйця генетично змінених курей не містили овомукоїду або його мутацій. Такий продукт може бути безпечним для алергіків — хоч цей спосіб ще потребує вивчення.

«Наступним етапом досліджень буде оцінка фізичних властивостей і придатності до переробки яєць, що містять овомукоїд, а також підтвердження їхньої ефективності за допомогою клінічних випробувань», — пояснює автор дослідження, доцент Хіросімського університету (Graduate School of Integrated Sciences for Life) Рьо Езакі.

Також зазначається, що оскільки яйця використовуються у виробництві деяких вакцин (наприклад, проти грипу), ця розробка покращить життя людям з алергією не лише у харчуванні.

Підписуйтесь на НАВКОЛО в Фейсбук та Telegram

Оперативні та новини з усіх куточків великої Київщини

 

Останні новини