Бориспільські озера обстежили водолази та санстанція: купатися не радять, але в них чистіше, ніж у Дніпрі

На благоустрій бориспільських озер міська влада попередніх каденцій витратила багато коштів, створивши там зелені зони відпочинку. Навіть пляжні зони біля води облаштували. А от офіційних пляжів у Борисполі немає — жодного.

Після інформації про те, що озера громади мають обстежити водолази, «Вісті» дізналися, які результати перевірки та що зараз відбувається на водоймах громади.

Водолази скарбів не знайшли

Обстеження озер проводило науково-виробниче підприємство «Рятувально-водолазна служба громадської організації «УКРРЯТВОД». Про результати роботи «Вістям» розповів директор підприємства Олександр Середа. Насамперед, він повідомив, що для отримання права на подібні роботи підприємство попередньо пройшло сертифікацію в ДСНС, атестацію в міжвідомчій атестаційній комісії та сертифікацію на право виконання водолазних робіт. 

У Бориспільській громаді (у межах міста на території старостинських округів) водолази обстежили 9 озер: Олесницьке, Княжицьке, Олександрівське, Поповича (УМБ-17) та Нестерівське у Борисполі, а також водойми в Кучакові, Сулимівці, Лебедині (о. Редькове), Великій Стариці (о. Пісковаха). 

«Ми не визначаємо, можна чи не можна купатися у водоймах — це вже вирішують органи місцевої влади, — наголосив Олександр Середа. — Крім того, ми обстежуємо не пляжі, а місця масового відпочинку населення на водних об’єктах. У ході обстеження у деяких озерах водолази усунули перешкоди: діставали з води корчі та інші предмети, які потрапили на дно. Обстеження проводили з металошукачами. Хоч бойових дій у Борисполі і не було, але з неба могло впасти що завгодно. На щастя, металошукачі реагували лише на якісь бляшанки та монети… Вони загрози не становлять. Небезпечного залізяччя не знаходили.  

У всіх озерах дно акваторії та характер ґрунту дозволяють заходити у воду. На кожне озеро ми видали документи: паспорт підводної частини дна акваторії, акт водолазного обстеження дна акваторії, акт про усунення перешкод з дна акваторії і карту виміру глибин. Вказано лінії заглиблення».

Також співрозмовник зазначив, що місця, де офіційно дозволено купатися, мають бути відповідно облаштовані. Необхідно організувати роботу рятувального поста, забезпечити його обладнанням, спорядженням, підготувати рятувальника, який знаходитиметься на рятувальному посту. Пляж повинен бути оформлений і визначений пляжем у законодавчому порядку. А коли це тільки місце масового відпочинку біля води, це означає, що можна відпочивати, загоряти, грати у волейбол, футбол, але у воду лізти не рекомендується. 

Бориспільська міська влада провела превентивні заходи, оскільки у спеку мешканці все одно полізуть у воду, незважаючи на попередження, що купатися заборонено. І щоб вони не поранилися та не отримали травм, було проведено обстеження озер. За словами директора підприємства, Бориспіль — єдине місто в Київській області, яке так переймається безпекою містян і гостей міста. «Ми працюємо по всій Україні. Написали більше 200 листів головам селищних рад, районних адміністрацій, пропонували приїхати обстежити озера. Вартість таких послуг ми робимо максимально доступною. Кошти заробляємо на комерційних підприємствах-замовниках». 

На Княжицькому знову водорості, бо рибу виловили

За словами Олександра Середи, серйозною проблемою деяких озер є водорості. Зокрема, озеро Княжицьке знову покривається заростями гірчака.

«У червні 2018-го року цю водну рослинність ми вже викошували на Княжицькому озері, — нагадав співрозмовник, — приїжджали з труксором (машиною, яка косить водорості — коса може опускатися на 2-2,5 м під воду). Три дні працювали. Трава спочатку тоне, потім спливає. І тоді вже друга машина, як бульдозер, цю траву викидала на берег. Така техніка не завдає шкоди ні дну, ні берегам. 

Ми рекомендували владі запустити туди білого амура, щоб він не давав водоростям розростатися.

Проте сьогодні водорості знову потрібно косити. Нас запитували, чи можемо ми знову викосити озеро. Технічно це можливо зробити, техніка є, але хлопці — оператори труксора та водії — зараз служать у лавах ЗСУ. А техніка дорога, людину без спеціальної підготовки на неї не посадиш».

Слід нагадати, що у 2017 році у озеро вже запускали товстолобика — понад 1000 особин було закуплено в рибному господарстві й випущено у водойму. Однак рибу за рік незаконно виловили невідомі сітками та вудочками. Подейкували, що і електровудки використовували. Через рік водолази риби у озері не виявили. Хоча і сьогодні рибалки з вудками сидять поміж очеретом. 

Віталій Горкун: офіційні пляжі облаштовувати нема де

«Вісті» поцікавилися у заступника Бориспільського міського голови Віталія Горкуна, чому, попри чистоту дна, в бориспільських озерах не можна купатися та чи є місця, де можна було б організувати офіційні пляжі? 

«Чистота дна — лише одна з вимог, які мають бути витримані, — зазначив чиновник. — Потрібно ще враховувати результати аналізів води. Можуть бути питання по бактеріологічних показниках. Адже вода скрізь стояча, проточної немає. Загалом у Бориспільській громаді немає водойм, які постійно, а не періодично, відповідають нормам по бактеріологічних показниках. Восени та навесні показники в межах норми, а влітку вода починає цвісти. Торік на Олесницькому ще й був мор риби. Станом на сьогодні біля всіх озер має стояти табличка «Купатися заборонено». 

Які озера найчистіші?

Станом води у озерах громади «Вісті» поцікавилися у Бориспільській районній філії ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ». Завідуюча відділенням епідеміологічного нагляду та спостереження неінфекційних захворювань Віра Корзун зазначила, що регулярно проводиться аналіз води лише на трьох озерах: Олесницькому, Княжицькому і УМБ-17 (одне із двох озер на Поповича) — там, де відпочиває найбільше людей.

«Ми щорічно на початку літа робимо обстеження відкритих водойм. Цього року воно проводилося наприкінці червня, — повідомила  Віра Корзун. — Наша лабораторія обстежує якість води на мікробіологічні і фізико-хімічні показники.

Мікробіологічні показники визначаються індексом ЛКП — це лактозо-позитивних кишкових паличок, максимально допустима норма яких 5 000 колоній у дм кубічному. Збільшення кількості цих колоній може викликати шлунково-кишкові захворювання. За словами співрозмовниці, дослідження показали наступні результати. 

Озеро Олесницьке

  • По мікробіологічних показниках вода не відповідає біологічним вимогам. Індекс ЛКП становить 7 000 колоній у дм кубічному. 

  • По хімічних показниках вода в Олесницькому не відповідає нормативним вимогам по органолептичних показниках (запах, колір, водневий показник), також по залізу та БСК (біологічному споживанню кисню — є багато організмів, які споживають кисень, і його менше залишається у воді). Вода скоро починатиме цвісти. По всіх інших показниках вода відповідає нормі: хлориди, сульфати, розчинний кисень, солі важких металів — мідь, цинк, марганець, хром, нікель — не перевищують допустиму межу.

Озеро Княжицьке

  • По мікробіологічних показниках індекс ЛКП становить 2 400 колоній на дециметр кубічний — менше половини максимально допустимої норми. 

  • По хімічних показниках не відповідає нормі тільки по запаху, кольору та вмісту заліза. Надлишок заліза у Борисполі містять усі підземні водні горизонти, відповідно, і джерела, які підживлюють водойми. А на запах і колір впливає те, що вода не проточна. По якості загалом вода непогана.

Озеро УМБ-17

  • По мікробіологічних показниках індекс ЛКП становить 1 300 колоній. 

  • По хімічних показниках виявлено невідповідність тільки по запаху, по кольору і по залізу. 

Наступний забір води буде у серпні. 

Найбільш небезпечний — Дніпро

Віра Корзун розповіла, що їхня лабораторія проводить мікробіологічне і хімічне дослідження води ще й у Кийлові, де із Дніпра йде забір води для водопостачання, тому стан води контролюється щомісяця. 

  • По мікробіологічних показниках індекс ЛКП високий — 21 000 колоній на дм кубічний. Це більш ніж у чотири рази вище допустимої норми.

  • По хімічних показниках уже є невідповідність по запаху (вода починає цвісти), кольору і вмісту заліза. Решта показників відповідає нормам. 

Співрозмовниця зауважила, що сильні дощі можуть погіршити якість води у Дніпрі, бо у воду збігають стоки з дуже великої, переважно забрудненої, території. На озерах, де навколишні береги доглянуті, такий вплив опадів не настільки відчутний. 

Про пляжі офіційні і реальні стихійні 

За словами Віри Корзун, на озерах можна облаштувати пляжі. Не є проблемою встановити навіси-грибки, лавки та роздягальні. Але, щоб облаштувати офіційний пляж, потрібно провести туди проточну воду для душових. Також на пляжі мають бути туалети, медичний пункт і рятувальна служба. 

Таких пляжів у Борисполі немає. Зате там, де облаштовано місця для відпочинку біля води, люди купаються із задоволенням. На озері УМБ-17 красується табличка, що купатися заборонено по мікробіологічних показниках. Хоча саме у цьому озері вода найчистіша. Ні на Княжицькому, ні на Олесницькому табличок немає. На Княжицькому купальний сезон у розпалі. А от на Олесницькому, де торік стався мор риби, ще не так давно піщаний пляж повністю заріс травою. Вода біля берега каламутна, в ній плавають зграйки диких качок. Людей, які бажали б освіжитися у озері, не помічено, лише одна не зовсім твереза пара збоку від пляжу загоряла біля води і дозволяла заходити у воду хлопчику, на вигляд учню молодших класів.

Підписуйтесь на НАВКОЛО в Фейсбук та Telegram

Оперативні новини з усіх куточків великої Київщини

Останні новини