На Київщині з’явиться меморіальний комплекс Героїв Трубежа

До Київської обласної ради звернулися українські політики, народні депутати минулих скликань Іван Заєць та Євген Лупаков з проханням посприяти установці меморіального комплексу Героїв Трубежа.

Про це повідомила заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова.

«На початку лютого 1919 року біля залізничного мосту через річку Трубіж, у нерівний бій з більшовицьким військом вступили 300 козаків Вороньківської, Бориспільської, Переяславської й Баришівської сотень. Аби не дати ворогу просунутись до столиці, вони розібрали залізничні колії перед мостом і два дні стримували ворожий наступ на Київ. Це дало змогу українській владі евакуювати свої установи зі столиці. Через сто років історія повторилася. У лютому-березні Київщина прийняла бій, зірвавши плани московитів захопити Київ. І в тому ж самому місці, що і сто років тому, знову був зірваний міст», - розповіла депутатка.

За її словами, роботи над меморіалом тривають.

«Це - композиція з залізничних полотен, що нагадують розірвані мости, символічний курган з тетраподом наверху з державним прапором. Символічно, що проект Меморіалу розробив автор і будівничий Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут», народний художник України Анатолій Гайдамака. Нещодавно Анатолій Васильович відійшов у вічність... Також символічно, що тетрапод Т-25 вагою в 25 т доставлений в Баришівку з нинішньої зони бойових дій з московським окупантами з-під Маріуполя як подарунок нинішніх захисників України захисникам бою на Трубежі. Виготовлений вже і 9 метровий флагшток», - поділилася деталями Семенова.

За її словами, меморіальний комплекс має бути готовий до лютого 2024 року.

Підписуйтесь на НАВКОЛО в Фейсбук та Telegram

Оперативні новини з усіх куточків великої Київщини

Останні новини