В Україні у боржників за комуналку забирають майно

Громадяни України, які мають борги за комунальні послуги, ризикують залишитися без майна. Від початку повномасштабної війни загальна кількість боржників зросла на 22%. І якщо боржника через суд внесуть до Єдиного реєстру, він ризикує залишитися без майна та без банківського рахунку.

Як відбувається блокування майна та рахунків боржників за комуналку?

Кожен боржник знаходиться у Єдиному реєстрі боржників на сайті Мін’юсту. Від початку повномасштабної війни до нього потрапило 615 тисяч осіб. Тим, хто знаходиться у реєстрі, загрожує:

  • Блокування банківських рахунків незалежно від того, яка сума боргу.
  • Обмеження на відкриття нових банківських рахунків.
  • Заборона на виїзд за кордон.
  • Заборона реєструвати будь-які угоди через нотаріуса, в тому числі угоду на продаж майна.

Варто зауважити, що боржники можуть звернутися з проханням про реструктуризацію боргу. І тоді боржник зможе робити щомісячні платежі, оскільки борг буде розділено таким чином, щоб була можливість це робити.

Належить пам’ятати, що навіть якщо ви виїхали за кордон, ви маєте сплачувати комунальні платежі. Справа в тому, що борги не дають комунальним підприємствам повноцінно працювати. Тож потрібно сплачувати за послуги, які нараховуються незалежно від споживання. Це такі послуги як централізоване опалення та обслуговування будинку та прибудинкової території.

Багато хто вважає, що під час війни заборонено судитися за комунальні послуги, але це не відповідає дійсності. На тих територіях, де немає активних бойових дій і окупації, комунальні підприємства мають право звертатися до суду й вимагати від боржника сплати за комунальні послуги. Більш того, такі процеси розглядають за спрощеною процедурою.

Джерело: ukrainianinpoland.pl

Підписуйтесь на НАВКОЛО в Фейсбук та Telegram

Оперативні новини з усіх куточків великої Київщини

Останні новини